Projecten

Flowscope

Flowscope - voor VP Instruments

De VPFlowscope is het eerste alles-in-één meetsysteem voor persluchtverbruik. De VPFlowscope meet de drie belangrijkste persluchtparameters, massflow, druk en temperatuur simultaan.

Job Kneppers Ontwerp & Realisatie heeft de behuizing van dit product ontworpen en ontwikkeld. Basis van de behuizing is een OEM-uitvoering waar naar wens eenvoudig een display met user-interface op gemonteerd kan worden.

De sensorkop en de displaybehuizing zijn beiden kunststofonderdelen. De overige onderdelen zijn CNC gedraaid en gefreesd in RVS en aluminium. Het geheel is in 3D-CAD ontworpen.

Zie voor meer informatie: www.vpinstruments.com

Werkplaats

Plantcam - voor Priva

De Plantcam is ontwikkeld om de groei van planten in kassen op afstand te kunnen volgen. Dit is van belang om verspreiding van ziektes tussen kassen te voorkomen. De wens van de klant was om een camera-unit te ontwikkelen die, indien niet in gebruik, op een plaats geparkeerd kan worden waar de unit andere werkzaamheden in de kas niet hindert. Daarom is gekozen om de camera-unit in de nok van de kas op te hangen. De unit hangt aan een gesegmenteerde, spiraalvormig opgerolde, metalen band. Voor deze ophangconstructie is patent aangevraagd.

De camera kan 360° ronddraaien (pan) en tussen + 45° en -90° zwenken (tilt). De camera moet zéér nauwkeurig kunnen terugkeren op een eerder ingestelde positie om vergelijkingen tussen foto's van verschillende momenten mogelijk te maken. Job Kneppers Ontwerp & Realisatie heeft het mechanisch ontwerp en de mechanica van het eerste werkende prototype verzorgd.

Pomptester - voor Fast & Fluid Management

Pomptester - voor Fast & Fluid Management

Fast & Fluid is een fabrikant van verfmengmachines die behoefte had aan een testmachine om objectief verschillende productparameters van pigmentdoseerpompen t.b.v. de kwaliteitsborging te kunnen meten.

De volgende zaken moesten aan een pomp bemeten worden:

  • Kracht benodigd om de zuiger te bewegen;
  • Moment benodigd om de kogelkraan te bedienen;
  • Controle op aanwezigheid van doseeropening in kraan;
  • Lektest gehele pomp.

Hiervoor heeft Job Kneppers Ontwerp & Realisatie een machine ontwikkeld die automatisch het betreffende pomptype detecteert en deze vervolgens aan een serie testen onderwerpt. Indien een pomp niet aan de vooraf ingestelde eisen voldoet, waarschuwt de machine de operator op welk punt de pomp de test niet doorstaat. Bovendien worden alle testdata zodanig opgeslagen dat deze direct in een spreadsheet kunnen worden ingelezen. Deze overzichten vormen een belangrijke informatiebron voor het totale kwaliteitsborgingsysteem.

Strandbeest [Foto's: Loek van der Klis]

Pijpenbuigmachine - voor Theo Jansen

Theo Jansen is een kunstenaar die uit elektrapijp "beesten" maakt die zich op de wind voortbewegen (zie: www.strandbeest.com). Gezien de complexiteit van zijn steeds verder evoluerende schepsels had Theo Jansen behoefte aan een machine die de verschillende onderdelen van zijn creaties op een goed repeterende manier kon buigen. Deze nauwkeurigheid kwam de werking van zijn beesten zeker ten goede.

De machine die Job Kneppers Ontwerp & Realisatie voor hem heeft ontwikkeld, kan - na het instellen van lengte en gewenste hoek - volautomatisch de pijp buigen en de door Theo Jansen ontwikkelde beëindiging van de buizen aanbrengen. De machine is op te klappen om in het atelier ruimte te besparen.

Bekijk een video van de pijpenbuigmachine in werking: De Cellenmachine [1,8 MB]

Buspaal

Buspaal - voor OFN / Vormgeversassociatie

Het betreft hier een nieuw concept voor een informatiezuil bij bushaltes, ontworpen door de Vormgeversassociatie en geproduceerd door Outdoor Furniture Nederland.

Job Kneppers Ontwerp & Realisatie is bij dit project betrokken om de paalconstructie verder technisch uit te werken. Er is een concept bedacht waarbij de grote maattoleranties van de gebruikte buismaterialen opgevangen kunnen worden. De constructie wordt grotendeels gevormd door geforceerde aluminiumdelen. Deze forceerdelen vormen in combinatie met de kunststof eindkappen het mechanisme om de zuil te kunnen openen en sluiten. De investeringen zijn laag gehouden door de keuze voor de forceertechniek, door de kunststofkappen eenvoudig lossend te houden en door boven- en onderkap m.b.v. wisseldelen te combineren in één matrijs.

Houder voor regatta-timer - voor Optiparts

Houder voor regatta-timer - voor Optiparts

Optiparts is een leverancier van accessoires voor de zeilsport, met name voor de Optimist klasse.

Optiparts had het verzoek om een kunststof houder te ontwikkelen voor een regatta-timer. Deze houder moest m.b.v. klittenband op horizontaal en verticaal rondhout bevestigd kunnen worden alsmede op vlak materiaal geschroefd kunnen worden.

Job Kneppers Ontwerp & Realisatie heeft een houder ontworpen die door slimme deelvlakverspringingen eenvoudig te maken is. Doordat bewegende delen in de matrijs overbodig zijn, is de investering voor de klant laag gehouden.

Decapper - voor Kordia

Decapper - voor Kordia

De decapper is een apparaat dat, zonder aanpassingen, 95% van de in de markt aanwezige bloedbuisjes kan ontdoen van hun doppen. Het is van belang om dit door een machine te laten doen, aangezien handwerk besmettingsgevaar oplevert en ook gezongheidsklachten (RSI) kan geven. De doppen kunnen schroefdoppen of rubberdoppen van alle maten en hoogtes zijn op korte of lange buisjes van verschillende diameters.

De vormgeving van de decapper is gedaan door N|P|K industrial design. Het technische interieur, het ontdopmechanisme, de aansturing van de diverse motoren, en de elektronica zijn door Job Kneppers Ontwerp & Realisatie ontwikkeld en uitgevoerd. Op het ontdopmechanisme zijn twee patenten verkregen. De machine is medisch CE goedgekeurd.

Zie voor meer informatie www.npk.nl en www.kordia.nl